“Moda meslekleri değil, yaşayan meslekleri seçin”

“Seçilen meslek, ekonomik özgürlük sağlamalı”
Öncelikli olarak tüm öğrencileri bu maratonu bitirdikleri için tebrik ettiğini dile getiren Mustafa Aydın, “Artık öğrencilerimizin ellerinde belli bir puan var. Bu noktadan sonra ellerindeki puana para olarak bakarsak, bu parayı iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Yani yanlış yere yatırım yapmamaları lazım. Bundan sonraki tercih aşamalarında dikkat etmeleri gereken 4 temel konu var. İlk olarak seçtikleri mesleklerin kendilerine ekonomik özgürlük vermesi gerekiyor. Çünkü kendilerinin ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları ve sorumlu oldukları insanlara karşı bir ekonomik girdi sağlamaları lazım” dedi.

“Moda meslek değil, yaşayan mesleğin seçilmesi lazım”
İkinci bir öneri olarak gençlerin moda meslekleri değil, ileride de ihtiyaç duyulacak ve yaşayan mesleklerin seçilmesi gerektiğine önem verilmesi gerektiğine de değinen Aydın, “Seçtikleri mesleklerin yarından sonra da yaşıyor ve ihtiyaç duyuluyor olması lazım. Örneğin, eğitim, sağlık, hukuk, gıda, teknoloji, bilişim ve yazılım gibi meslekler her zaman ihtiyaç duyulan meslekler olacaktır. Yani moda meslek değil yaşayan meslek olması önemli” diye konuştu.

“Gururla söyleyebileceğiniz bir mesleği tercih edin”
Öğrencilere aynı zamanda her zaman gururla bahsedebilecekleri mesleklere sahip olmaları gerektiğini de söyleyen Aydın, “Onurla taşıyabileceğiniz bir mesleği seçmeniz gerekiyor. Gurur ve şerefle ben şu mesleği yapıyorum ve şu fakültede okuyorum diyebilmelisiniz. Yoksa mesleğinizi söylemekten utanıyorsanız, o mesleğe daha önceden girmeyin. İnsan utanacağı mesleği yapamaz” ifadelerini kullandı.

“Son olarak da gençler, sevecekleri bir mesleği yapsınlar” diyen Aydın, “Özellikle bunu son sıraya koyuyorum. Çünkü öncelikli olarak sevdiğiniz veya hayal kurduğunuz meslek sizi ilerde istihdam edebilecek mi diye bakmak lazım. Örneğin hayalinde ressam olmak var ama aç karnına resim yapılamıyor. Zaten ekonomik olarak özgür olabileceğiniz mesleğe sahipseniz, sevdiğiniz alanı da hobi olarak yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Yani insanlar bazen sevdikleri meslekleri yapabilmeleri için daha az sevebileceği fakat daha fazla ekonomik girdi sağlayan bir mesleği yapmak zorunda kalabiliyorlar” diye konuştu.