Başlı Başına Yeni Bir Kampüs: T Blok

  • İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Halit Aydın Kampüsü’nde yer alan ve yapımı tamamlanan T Blok, Sosyal Bilimler fakültelerinin, 7 fakülte olarak yer alacağı bir blok olarak planlamaları yapıldı. T Blok toplamda 70 Bin metrekare kapalı alandan oluşan, başlı başına yeni bir üniversite.

 

  • T blok, beş bodrum kat, giriş kat, dört kat ve çatı katı olmak üzere 10+1 kattan oluşan, içerisinde sosyal yaşam alanları, derslikler, kütüphane, otopark, konferans salonları, müze, spor salonları ile idari ve akademik personel ofislerinin yer aldığı bölümlerden oluşmaktadır. T blok üst katlarında, derslikler, amfiler, idari ve akademik personel birim ve ofisleri, mali ve idari işler bölümleri yer almaktadır. 4. Katta, bin 500 metrekare alanda yemekhane ve kantinden oluşan büyük bir alanımız ve 4. katın diğer alanlarında yine derslik ve amfi dersliklerimiz bulunmaktadır.

 

Giriş yapmış olduğumuz zemin katta, bin metrekare alandan oluşan atriyum alanımız ve sosyal alanlarımızın olduğu bölümlerden oluşmaktadır. Giriş katta VIP salon olarak hizmet verecek olan ve içeriden birinci kat ile merdivenle bağlantılı bir müze olacaktır. Bunların yanında kafeteryalar ve kitap evlerinin yer aldığı işletmeler yer alacaktır. Yine bu kattan girişi sağlanan, 7 bin metrekare alan ve 7 kattan oluşan yeni kütüphane bulunmaktadır. Bunların dışında dış alan ile ilişkilendirdiğimiz teraslarımız mevcuttur.

  1. alt katta, sosyal yaşam alanları, atölye tarzı stüdyolar, 800 kişilik konferans salonu, Aydın Düşünce Platformu, mini konferans salonları, fuaye ve sergi salonları ile çok amaçlı salon ve derslikler yer alacaktır.
  2. alt katta, genellikle laboratuvar ve uygulama alanlarının bulunduğu kat olacaktır. Bilgisayar laboratuvarlarının, sahne sanatlarının, bale salonlarının ve iki tiyatro salonunun yanı sıra psikolojik danışma ve rehberlik laboratuvarlarının yer alacağı bölümlerden oluşacaktır.
  3. alt katta, Spor Bilimleri Fakültesi uygulama alanları, fakülte idari ve akademi birimleri, öğrenci kulüpleri ofisleri, öğrenci meclisi ve mescidin de yer aldığı alanlar bulunmaktadır.
  4. alt katta, Spor Bilimleri Fakültesi ve spor akademisine bağlı olarak, bin metrekareden oluşan iki antrenman sahası ve iki antrenman sahası birleştirilerek bir normal saha oluşabilecek spor salonu, 500 metrekarelik fitness salonu yapıldı.
  5. alt katta otopark, idari bölümlerin depoları, mekanik alanlar, arşivlerin bulunduğu alanlar yer almaktadır. 70 bin metrekare kapalı alandan oluşan T bloğun toplamında saymış olduğumuz öğrenme ve yaşam alanları bulunmaktadır.

 

  • Şu anda T blok inşaatında çalışan sayısı 230 kişidir. Çalışan sayımızın pik yaptığı, kaba ve ince inşaat işinin aynı zamanda yapıldığı dönemlerde 500 kişi sayısına kadar ulaşılmıştır. Ortalama olarak T blok yapımı aşamasında 350 kişi görev almıştır.

 

  • İmalat ve alt yapı çalışmalarına 2017 yılı itibari ile başlandı, 2019 yılında kaba inşaat çalışmaları tamamlanarak ince inşaat çalışmalarına başlandı. Pandemi dönemi çalışmalarımızı yavaşlatsa da 2020 yılı itibari ile çalışmalarımızı tamamlamayı başardık.

 

  • T blokta diğer bloklardan farklı olarak cam cephe bulunmaktadır, cam cephe ilk bakışta enerji kaybı gibi görülebilir fakat cam cephede son teknoloji dış cephe ekipmanları kullanılmıştır. Bu ekipmanlar ile ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri ve doğal havalandırmanın yanı sıra her koşulda daha verimli olması açısından enerji verimliliğini sağlayacak, A+++ cihazlar tercih edilmiştir.

İstanbul Aydın Üniversitesi sürekli olarak büyüyen, gelişen ve çağın gereksinimlerini yakından takip etmenin yanı sıra öncülük yapan Türkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden birisidir, T blokta sürekli olarak gelişen ve değişen yeni teknolojilere göre değiştirilebilir ve yenilenebilir yapı olarak hayata geçirilmiştir.

İnşaat teknolojisi olarak, İstanbul da en büyük ve en önemli konu depreme dayanıklı yapılar oluşturulmasıdır. İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Halit Aydın Kampüsü T blok, diğer bloklarımız gibi, deprem yönetmeliğine uygun, İstanbul Aydın Üniversitesi İnşaat Teknolojileri laboratuvarlarında çelik ve beton deneyleri yapılarak inşa edilmiştir. Birinci önceliğimiz her zaman insandır.

  • İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanımız Doç. Dr. Mustafa AYDIN uzun yıllar eğitim sektörü içerisinde başarı ile bulunmuş ve öğrencilerin ne istediklerine ne ye ihtiyaç duyabileceklerine her zaman önem vermiştir. Kampüste yapılacak her yeniliğin öğrenci odaklı olmasına büyük önem vermiştir. Öğrenci koridorda, sınıfta ve sosyal yaşam alanlarında ne olmasını ister neler yapmak ister konularını düşünerek, öğrencilerinin konforunu ve rahatını her zaman birinci planda tutmuştur. Başkanımız Doç. Dr. Mustafa AYDIN’ ın ısrarla üzerinde durduğu ve tekrarladığı bir cümlesi vardır; “Burada öğrenciler yaşayacak, burası onların ve onlar ne derse, o olur.” Bu prensip ile çalışmalara başlandı, koridorların renklerini öğrenciler ile birlikte seçildi, öğrencilerin fikirleri alındı ve onların istemiş olduğu renkler kullanıldı. T blok en fazla önem verilen konulardan biri de sosyal yaşam alanları idi. İstanbul Aydın Üniversitesi, Türkiye’nin en çok tercih edilen ve en büyük vakıf üniversitesi ve doğal olarak öğrenci nüfusu en yoğun olan üniversitelerden birisiyiz. Üniversite olarak en büyük arzumuz, her öğrencimizin kendini keşfedebileceği ve becerilerini sergileyebileceği alanlar oluşturmaktır. Özellikle öğrencilerin kullanacağı ve kendi yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri mümkün olduğunca fazla alan oluşturmaktı ve bunu da T blokta başardığımıza inanıyoruz.

 

  • İlk 3 katta akademisyenler için ayrılmış olan ofis alanları bulunmaktadır. Bu alanlarda son teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılarak, havalandırma, soğutma, ısıtma ve bilişim alt yapılarına kadar tüm ayrıntılar düşünülerek yapıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi akademisyenlerinin de öğrenciler gibi tüm ihtiyaçları göz önüne bulundurularak, titizlikte tasarlandı. T blokta aynı zamanda akademisyenlerimiz içinde sosyal alanlar oluşturuldu.

 

  • Ekim ayı içerisinde eğitim ve öğretimin başlaması ile T blokta hayat başladı. Öğrenci, akademisyen ve idari kadronun gelmesiyle birlikte hayat bulacaktır. T blok üniversitenin yeni merkezi olacaktır.