X, Y, Z Kuşağında Değişen Ebeveyn Rolleri

X, Y, Z Kuşağında Değişen Ebeveyn Rolleri semineri ile bireyin gelişim evreleri, okula uyum süreci, yetkin ebeveynlik, kuşaklar arası çatışmalar ve iletişim, akran zorbalığı gibi konu başlıkları ve çözüm önerileri ile İAÜMED üyeleri ile paylaşıldı.

Ebeveyn çocuk ilişkisinde, anne baba olarak; çocuklarımızla birlikte bu yolculuğa bizlerinde çıktığını bilmemiz gerekiyor. Gelişim sürecinde çocuklarımızla birlikte yürüdüğümüzü, onları yakından takip ederek; destek olabileceğimiz konularda el veriyoruz.

Çocuklar gelişimleriyle paralel; bağımlı olmaktan bağımsızlığa doğru yolculuğa çıkmaktadır. Doğdukları anda tamamen muhtaç oldukları anne babalarına yüzde yüz bağımlıyken; hepimizin gün gelip olduğu gibi bağımsız yetişkin bireyler olmaktadır. Çok doğal bir süreç fakat yaşarken o kadar kolay olmuyor. Çünkü elimizde tuttuğumuz çocuğumuzun elini tutmaya ve hatta sonra onu bırakıp el sallamaya kolay geçemiyoruz anne baba olarak.

Bu gelişimin çok hızlı olduğunu düşünürsek, uyum sağlamak zor olabiliyor. İşte bu noktada, çoğu ebeveyn çocuk ilişkisi zora giriyor. Psikolojik Danışman Dr. Ahmet Özbay eğitmenliğinde ve moderatörlüğünü İletişim Danışmanı Dr. Hüseyin Kazan’ın yaptığı programda, okul öncesi dönemden başlayarak yetişkinlik dönemine kadar değişen ebeveyn rollerini anlattı. Gelişim evreleri, okula uyum, yetkin ebeveynlik, kuşak çatışmaları, kuşaklar arası iletişim, akran zorbalığı vb. konular programın odağında yer aldı. Ayrıca programda katılımcıların soruları da cevaplandı.