Öznur TOPÇU’ 13

1990 İstanbul doğumluyum, memleketim Sivas. Pek çok desteğin yanı sıra en çok da ailemin desteği ile bugünlere geldim. Yüksek gıda mühendisi ve profesyonel yaşam koçuyum. Yüksek lisansımın bitmesinden 1 ay sonra kızım dünyaya geldi ve artık anneyim. Eğitim hayatım boyunca fen bilimlerine özellikle kimya ve biyolojiye artı bir ilgim vardı. Zaman geçmesiyle buna sağlık bilimleri de dahil olmuştu. Mesleğimi seçerken tüm ilgi alanlarımı içinde barındıran gıda mühendisliğini tercih etmek istedim. Birkaç üniversite gezmiştik. İstanbul Aydın Üniversitesinin, tercih danışma merkezinin tutumu, tanıştığımız akademisyenlerin vizyonu, okulun lisans bölümlerinin yeni yapılanıyor olması, burs imkanları, öğrenciye sunulan imkanlar, bölümün ilk mezunu olacak olmanın avantajları, yabancı dil eğitimi, ulaşım kolaylığı gibi pek çok özelliğin birleşmesi karar vermemizi kolaylaştırmıştı. Ön görüm okul büyürken biz büyüyeceğiz, biz ilerlerken üniversitemiz ilerleyecekti. Okulun kalitesi bizim kalitemiz demekti. Öyle de oldu, bölümün en tanınır tecrübeli hocaları, staj imkanları, yerinde uygulama desteği, öğrencinin etkin şekilde dinlenmesi, kalite politikaları, derslikler, laboratuvar imkanları ile özel bir bölüm eğitimi aldım. Okuldaki arkadaş çevresi de önemliydi tabi. Tüm arkadaşlarımızın aynı azimde çalışması, kendine saygısı ve sevgisi olan kişilerle iletişimde olmak, yakın arkadaşlıklar derslerdeki verimi arttırıyor ve kişisel olarak mutluluğa da neden oluyordu. Hala yakın arkadaşlarımla düzenli görüşürüm. Okulumuz ve hocalarımız bana vizyon, bakış açısı, girişimci ruhu, özgüven, bilgi, deneyim, tecrübe ve donanım kazandırdı evet fakat en yakın arkadaşlarımı da kazandırdı. Hocalarımızın ve okuldaki birimlerin yönlendirmesi hayatıma pek çok şey kattı. Yerinde uygulama merkezinin (kariyer merkezi) doğru yönlendirmesi ile staj yaptığım yerlerden güzel bağlantılar yakaladım. Mezun olduktan sonra staj yerlerimde işe girdim. Birçok proje ve ürün geliştirdim. TÜBİTAK projeleri hazırladım. Uluslararası akademik makalelerim yayımlandı. Ürünlerim yurt dışında pazara sunuldu. TİKA ile ortak çalışmalarım oldu ve yurt dışında fabrika kurulmasında benim de desteğim oldu. Pek çok zorunlu ve gönüllü staj deneyimim, yerinde uygulamalarım, öğrenciyken dönemsel çalışmalarım, part time çalışmalarım, farklı sektörler görmem, mezuniyetimden beri diplomamla kendi mesleğimi yaptığım 2 iş tecrübem, girişim ön denemem (yaşam koçuyuz) ile yaptığım tecrübe birikimlerimle gelecekteki hedefim hayalimdeki gıda üretim girişimimi gerçekleştirip aileme ithaf etmektir. Üniversiteli arkadaşlarıma tavsiyem, okurken mümkün olduğunca iş hayatında olup, farklı sektörler görmeleri, insanlarla iletişim kurmalarıdır. Kendilerini tanımaya yönelik analizler yapmalı, ne istediğini bilmeli, dersi iyi dinleyip mutlaka günlük çalışmalı, bol okumalı, iş zaman matrisi uygulamalı ve her zaman doģru dürüst ve temiz kalpli olmayı prensip edinmelidirler.